„W ogóle jedzenie jest niesamowite w tym, jak potrafi łączyć ludzi”[Pascal Brodnicki]
Klasy 4a i 4b wraz z wychowawcami odwiedziły dzisiaj wyjątkowe miejsce – Restaurację „Vinnica” w Sygneczowie. Na miejscu przywitał uczniów Szef Kuchni – Pan Grzegorz Szczygieł, który przybliżył historię tego lokalu. Okazało się, że „Vinnica” znajduje się w dawnych zabudowaniach dworskich, nieopodal dworu w którym obecnie mieści się szkoła podstawowa. Uczniowie nie tylko zapoznali się ze specyfiką pracy recepcjonisty i kelnera, ale mogli też zobaczyć piękne, przestronne sale. A także poznać „od kuchni” zawód kucharza. Dowiedzieli się, że wymaga on zdyscyplinowania i koncentracji. Największą atrakcją stało się wspólne przygotowanie deserów, a następnie pizzy. Pokaz cukierniczy zaprezentowany przez Pana Grzegorza okazał się bardzo interesujący. Czwartoklasiści bacznie obserwowali prezentowane techniki cukiernicze. Po konsumpcji pizzy i deseru, uczniowie wrócili najedzeni i zadowoleni do szkoły. Dziękujemy personelowi Restauracji „Vinnica” za miłe przyjęcie oraz Panu Grzegorzowi Szczygłowi za wprowadzenie w tajniki kulinarne.
K. Nawracaj